Tuesday 16 September 2014

Demokrati och hat

Tänker tillbaka på när jag lämnade Sverige eftersom jag inte hittade något jobb. flyttade till Irland. Umgicks mest med andra svenskar, lite med danskar, norrmän och någon finne. Det blev bara så. Det är lättare att relatera till skandinaver.

Jag kunde flytta tillbaka till Sverige när jag ville. Jag var till och med här och hälsade på flera gånger. Hade jag inte haft den möjligheten så hade kontakten med andra skandinaver känts ännu viktigare.

För vissa innebär det livsfara att stanna kvar hemma, eller att åtevända dit. För vissa finns det inget hemma kvar. Tänk er att längta hem till något som inte finns kvar längre! Bara att vara född i Stockholm men uppvuxen i Lund gör mig till en något rotlös person, jag hör inte riktigt hemma på något ställe. Det är inget problem för mig. Tänk er att komma från en plats man inte ens minns? Att ha vuxit upp i Sverige, kanske född i Sverige men aldrig bli kallad Svensk. Hela tiden få frågan "var kommer du ifrån?" "Småland..." "Nej jag menar från BÖRJAN?"

Jag slipper det. Jag är en icke-rasifierad svensk cis-kvinna. Jag är varken spännande exotisk eller skrämmande och främmande.

Jag tänker på en taxichaufför jag åkte med en gång. Han var civilingenjör.

Sverigedemokraterna, som när jag var ung hade SS-tatueringar och var jävligt läskiga, sitter i riksdagen nu. De vill att vi som land tar emot mindre invandrare och "istället hjälper till på plats". Det kanske var de som fixade vapenvilan i mellanöstern? Eller hur menar de? Hur ska de göra för att människor ska slippa fly från sina hem? Det skulle ju vara fint om de kan genomföra något sådant mirakel. Men antagligen kommer det inte ske.

De vill att invandrare ska bli mer integrerade i det svenska samhället. Det är ju faktiskt genomförbart. De kan lägga fram lagförslag på att man måste kvotera in en viss procent människor med utlänsk bakgrund på svenska arbetsplatser. Den där taxichauffören skulle kanske kunna få jobb som motsvarar hans utbildning igen.

De ställer sig kritiska till islam bland annat för att "muslimer förtrycker kvinnor". Bra! Se till att hjälpa unga flickor ur tvångsäktenskap! Kvotera in KVINNOR med utlänsk bakgrund i svenska företag!

Av någon anledning är jag rädd att det inte kommer vara det som är deras högsta prioriteringar. Jag är orolig att de flesta i Sverigedemokraterna är högljudda och okunniga. Att de fortfarande bara vill sprida hat. Hindra istället för att jobba progressivt.

En otäck tanke kan jag inte bli av med. När kommer människor börja dö? När sker det första dödsfallet? Och varför? När kommer vi börja se lagändringar? Abortmotstånd, mindre hårda straff vid brott mot människor med utlänsk härkomst, hårdare straff när samma människor är de skyldiga? När kommer den mentaliteten ha satt sig så djupt i människors psyken att vi börjar avhumanisera rasifierade personer? När kommer den mentaliteten leda till att en människas liv inte är lika värdefull som någon annans?

Jag hoppas verkligen att det inte kommer hända alls. Men de senaste par månaderna har vi redan sett bevis på just den sortens mentalitet när högerextrema människors yttrandefrihet har värdesatts högt över antirasisters. Inte vänsterextrema utan bara människor som inte gillar rasism.

Här i Malmö, en stad där jag känner mig som hemma, en stad som jag känner mig trygg i, har det varit väldigt tydligt att det är viktiggare att rasister ska få säga sitt än någonting annat.

Googla på "Showan" och se hur det politiska klimatet på internet ser ut. Säg sedan att du är förvånad över att ett rasistiskt parti fått så mycket röster. Jag tror att många som röstade på SD vet mycket väl att de är rasister och röstar på dem av just det skälet.

No comments: